Opskrift på alterbrød

I Haslev Kirke bruges hjemmebagt alterbrød af økologiske råvarer. Det bliver bagt af frivillige.

 

Opskrift på "Englenes brød" 
(1 stk alterbrød)
fra "Præsten&Kogejomfruen" 


Ingredienser:
½ dl. Speltkerner
5 g gær
2 1/4 dl lunkent vand
90 g sigtet speltmel
½ spsk. honning
3/4 spsk. stødte korianderfrø (stød frøene i en morter, hvis du har mulighed for det)
1 tsk. salt
Ca. 250 g hvedemel
½ dl olivenolie 
Fremgangsmåde:
Lørdag:
1.Kog speltkernerne møre i letsaltet vand i 25 min. (i så meget vand, at kernerne ikke koger tørre, ellers er mængden af vand ikke vigtig)
Kog gerne kernerne tidligt lørdag, så de kan køle af. De kan stå i gryden, til de skal bruges.
Senere lørdag laves dejen:
2.Opløs gæren i fingervarmt vand.
3.Tilsæt de kogte speltkerner, speltmel, honning og koriander og rør grundigt.
4.Salt tilsættes.
5.Hvedemel og olie tilsættes lidt efter lidt.
Rør dejen grundigt igennem, den må godt være lidt blød.
Lad dejen hæve i en skål med låg i køleskabet natten over.
Søndag morgen:
Dejen fordeles på bageplade med bagepapir eller bagefolie med en dejskraber til en størrelse 
på 25 x 30 cm 
Rør så lidt som muligt ved dejen (den skal ikke æltes igennem).
Brødet smøres med:
1 spsk. flydende honning
½ spsk. stødte koriander
Lidt kogende vand.

Honning og koriander røres sammen, tilsættes lidt kogende vand og brødet pensles med det.

Brødet hviler 20-30 minutter.

Ovnen opvarmes til 250 grader.

Brødet stilles i ovnen, varmen skrues ned til 160 grader og brødet bages 25 min.

Efter lidt afkøling skæres 2/3 del af brødet i små tern ca. 1 x 1 cm, mens den sidste 1/3 del skal bruges af præsten.

I kirken:
Den ene tredjedel lægges i kurven med stofserviet, mens ternene lægges i skålen og tildækkes med serviet. Begge dele sættes på alteret.

Valgfrit:
Bed en bøn for dem, der bryder det, deler det og spiser det!

”Korn fra himlen gav han dem at spise; mennesker spiste engles brød, 
han sendte dem føde, så de blev mætte”  

(Salme 78, 24-25)

Gudstjenester

27jan kl. 10:30

Gudstjeneste v/ Margith Pedersen

27jan kl. 10:30